I fredags var det dags för några elever i frisörtrean att göra delprovet – den första delen av gesällprovet. Efter en maxad heldag med flera prov kunde alla tre pusta ut.

–  Jag är jättestolt. Och det är ett kvitto på att vi håller bra kvalité på utbildningen, säger läraren Valgerdur Åstholm Vikingsdottir.

Delprovet är ett av de första momenten i gesällprovet som är frisörbranschens yrkesbevis med anor från 1600-talet. Provet har en teoretisk del och flera praktiska där eleverna får visa att de kan utföra moment såsom permanentrullningar, damklippningar och skägg- & mustaschdesign.

Alla tre tjejer från trean klarade de praktiska momenten, vilka utgör den tunga delen.

– Jag kuggade teorin men det är den lilla delen och den kan jag göra om nu snart. Jag ska klara den innan skolan är slut, säger Fanny Jacobsson (längst bak i bilden ovan) som fått jobberbjudande på en salong i Visby till sommaren.

Hur var det att göra provet?

– Det var stressigt och intensivt. Det är mycket man ska följa, flera olika kriterier.

Yasmine Qwiberg, som går i samma klass, håller med.

– I varje moment är det sex kriterier som ska göras. Man ska klara fyra av dem annars klarar man det inte. Så det är absolut stressigt.

Yasmine har även hon fått ett jobberbjudande på en salong på Adelsgatan.

Hur känner ni er nu efteråt?

– Jag känner lättnad, och är jätteglad. Lite chockad först för jag trodde inte att jag skulle klara det, säger Yasmine som klarade alla momenten.

– Samma här, det känns jättebra, säger Fanny.

Även den tredje eleven klarade alla moment från den praktiska delen.

Här kan ni läsa mer om Del- och gesällprovet.