De ljussätter raukar på Gotland

Ett av fotoelevernas pågående projekt är att ljussätta öns raukfält i olika färger. För några kvällar sedan gjorde de en testomgång i Ljugarn, och snart bär det av till Lergravsporten.

Ambitionen är att åka till minst fem raukfält under våren för att alla ska få bra bilder och jobba mer med olika fototekniker.

– De jobbar med långa slutartider på minst 10 sekunder och uppåt. Och om till exempel en personen ska vara med i bilden används handblixtar för att få ansiktet skarpt, säger läraren Anders Broberg.

– Varje tillfälle åker de iväg åtta personer i en buss, och kvällarna avslutas med att fotoläraren Torsten bjuder på bullar och varm choklad.

En av de första bilderna är redan printad på en flera meter lång duk, redo att köras ner till Fornsalen i Visby där den ska vara med i elevernas utställning som har vernissage senare i maj.

– Utställningen har temat fejk och är sprungen ur den aktuella debatten om fakenews. Fotot kommer att vara en del i gestaltningen av detta.

I bilden nedan kan man se lättare hur de använt två handblixtar som utlösts i två omgångar när personen tittat åt olika håll.